![](https://static.wixstatic.com/media/11062b_6a134fc09ea34833a17d295e295ab517f000.jpg/v1/fill/w_1920,h_1080,al_c,q_90,enc_avif,quality_auto/11062b_6a134fc09ea34833a17d295e295ab517f000.jpg)
Daniel-Silvian Petre
Un furios pentru toate anotimpurile
Cornel Ungureanu
Daniel-Silvian Petre are un trecut de cîntăreÅ£ rock, ehehe, ÅŸi ce trecut, îmi spune prietenul meu Umanschi, ce trecut! Robert Åžerban îÅŸi aminteÅŸte de spectacolele de stradă ale "Survolajului", formaÅ£ie condusă de poet. Acum Daniel-Silvian Petre are altă formaÅ£ie ÅŸi, probabil, alÅ£i fani. DebutanÅ£ii timiÅŸoreni au trecut, de obicei, prin cenaclurile literare, au un stagiu, mai lung sau mai scurt, prin publicaÅ£iile culturale. Au citit, citesc literatură, se acomodează cu întîmplările vieÅ£ii literare. CîntăreÅ£ul are doar exerciÅ£iul scenei: jocul, partitura care îl exprimă ÅŸi căreia, prin prezenÅ£a lui, îi dă sens.
Cînd scriu joc, scenă (ÅŸ.a.m.d.) pot da impresia că Daniel-Silvian Petre e autorul unui spectacol care, inevitabil, îÅŸi are frivolitatea sa. Nimic mai puÅ£in frivol decît spectacolul naÅŸterii, al morÅ£ii ÅŸi al iubirii în poezia lui. Joc înseamnă pentru el chiar faptul de a fi, împărÅ£it (via Gadamer) între a juca ÅŸi a fi jucat. Între a juca ÅŸi a fi jucat se desfăşoară o existenţă dominată de inerÅ£ie ÅŸi moarte: "Cuvintele pe care le vedeÅ£i / Se scurg din mine / Cum morÅ£ilor / Tăcut / Continuă să le crească / Unghiile ÅŸi părul / De sub pămînt. (...)"
Un lirism thanatic domină un ÅŸir de poeme stimulate de o grabă soresciană a rostirii. Moarte, trecere, sinucidere, iată termeni inevitabil legaÅ£i de răul de a fi. Erotica lui Daniel-Silvian Petre nu ignoră simbolurile ascensionale, îngerii, vegetaÅ£iile. Sunetele tandre sînt acoperite de zgomotul dezastrelor. Nocturnul e împovărat de sunete rele: "Există nopÅ£i cînd nu ne putem auzi / Din cauza tăcerii / Care urlă în noi / Ca un trandafir / Cu spinii pe dinlăuntru". Regret că n-am asistat la nici unul dintre concertele lui Daniel-Silvian Petre. Sunt sigur de autenticitatea lor. De calitatea rostirii, a cărei artisticitate e garantată de calitatea sunetului poetic.
* * *
Ce ne spune, pe scenă, în scenă, acest personaj care simte lumea altfel, ca un joc al hazardului? Care îÅŸi simte prezenÅ£a ca un joc al hazardului? Care este, el însuÅŸi, jucat? "Depresive, revoltate, fascinate de propria lor combustie anarhică, scrie Mircea MihăieÅŸ în prezentarea cărÅ£ii, versurile lui D.-S. P. detonează straniu, precum un ceasornic biologic al disperării. Narcis postmodern, poetul îÅŸi contemplă unicitatea, imaginînd feerii barbare, ritmînd cinic un scenariu al perdiÅ£iei." Mi se pare că MihăieÅŸ a fost ÅŸi naÅŸul volumului botezat aÅŸa: "Overdose". O doză mortală de drog poetic, de sunet, de joc. Unul dintre personajele scenariului poetic e Dumnezeu, implorat într-o rugăciune fără sfîrÅŸit - o inutilă rugăciune: "Chiar n-aÅ£i înÅ£eles că Dumnezeu a venit / Deja de mult / Åži Judecata de Apoi / A avut loc în liniÅŸte, / Fără microfoane, fără reflectoare? // N-aÅ£i înÅ£eles că noi, / Cei ce-am rămas, nesimÅ£itorii, / Trăim acum chiar moartea / CondamnaÅ£i la viaţă?"
* * *Fără îndoială, o poezie a efectelor. O poezie care trebuie să se facă auzită, simÅ£ită, suportată de spectatorii, de fanii, de iubitorii acestui Personaj: cîntăreÅ£, poet, histrion. Narcisul postmodern cultivă stridenÅ£a, dar nu într-un monolog care elimină sunetele paradisiace, metaforele sublime, vocile îngereÅŸti. Acestea sunt repede puse în surdină de cel care regizează spectacolul perdiÅ£iei. În fond, trebuie citat ÅŸi moto-ul cărÅ£ii:
OCHII MEI - două păsări obosite de atîta zbor, inventînd treptele ca să coboare
O poezie a sfidării, fără îndoială. Dar nu una care duce "furia ÅŸi violenÅ£a" pînă la ultimele ei consecinÅ£e. Daniel-Silvian Petre este cîntăreÅ£ul care îÅŸi descoperă melodia, tonul, sunetul, cuvintele, versurile, zicerile se supun muzicii rock, scenei în care cel care joacă trebuie să fie jucat.
(articol apărut în "Luceafărul", 17.07.1996)
![](https://static.wixstatic.com/media/d167cd_d5c4c4248bda463db4cd4ff9fccf811c~mv2_d_1689_2482_s_2.jpg/v1/fill/w_559,h_821,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/d167cd_d5c4c4248bda463db4cd4ff9fccf811c~mv2_d_1689_2482_s_2.jpg)